Recepten en Blogs

 

Het is herfst en dan eet je; mosselen!

Mosselen

Dinsdag 13 oktober 2015

Ja waarom niet. Afgelopen weekend was het prachtig weer en om het zomerse gevoel extra aan te zetten bereidde ik een pannetje Zeeuwse mosselen. Met boekbier dan? Nee gewoon op “mijn” traditionele manier; wijn, groenten etc. En het voordeel is dat het met 10 minuten op tafel staat. Maar dan wel écht Zeeuwse van Adri & Zoon. De echte Zeeuwse mossel is namelijk zacht en romig. Dit in tegenstelling tot de supermarktvariant die taai en té ziltig zijn.

Hoe? Een bak mosselen van 2 kilo is voor twee personen. Ze een mosselpan op het vuur (of andere pan met dunne bodem en met deksel), doe wat roomboter in de pan en fruit hierin een halve ui en een teen knoflook. Giet het overtollige vocht uit de bak mosselen. Doe de mosselen in de pan en voeg er , een glas droge witte wijn (mijn voorkeur gaat uit naar een Savignon Blanc uit de Alsace), twee eetlepels kruidenboter, een hand soepgroenten, een theelepel grof gemalen zwarte peperkorrels en zes druppels tabasco toe. Doe het deksel op de pan en schud alles om. Zet op hoog vuur. Na 3 minuten alles weer omschudden. Na zes minuten wederom omschudden en een glas cognac toevoegen. Nog 1 ½ minuut met deksel erop laten staan en het gerecht is klaar!Eigenlijk hebben deze mosselen geen saus nodig. Alleen wat stokbrood of friet erbij.

 

Hazelnootpesto!

Hazelnoten

Vrijdag 24 september 2015

Gisteren liep ik een half uurtje door het park en raapte (!) zo een behoorlijke portie hazelnoten bij elkaar. Dat deed mij weer inspireren om versche hazelnootpesto te maken. Hoe?

Eigenlijk heel simpel. Neem 250 gram hazelnoten, 4 of 5 tenen knoflook, 1 bos basilicum (alleen de blaadjes), 100 gram Grana Padano en ongeveer 300 ml goede extra vierge olijfolie. Alles in de keukenmachine met wat zout en peper erbij en na 1 minuut heb je een heerlijke en verse pesto. Het is wel belangrijk dat de pesto goed onder de olie staat. Alles in een afsluitbare pot en het is zeker een maand houdbaar.